Elementy ze stali nierdzewnej mają zastosowanie w niemal we wszystkich gałęziach przemysłu, zaczynając od branży elektromechanicznej, przez elektronikę, sprzęt AGD po przemysł spożywczy czy farmaceutyczny. Stal nierdzewna dzięki swoim właściwościom znalazła także zastosowanie w budownictwie i architekturze. W wielu konstrukcjach wybiera się stal nierdzewną ze względu na jej właściwości: wytrzymałość i sztywność oraz wysoką temperaturę termiczną.
Szlifowanie stali nierdzewnej wymaga przestrzegania zasad, które pozwolą zachować materiałowi swoje cechy fizyczne oraz chemiczne. W procesie szlifowania, aby elementy ze stali nierdzewnej nie zostały uszkodzone mechanicznie czy chemicznie trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Po pierwsze, nie można stosować tych samych materiałów szlifierskich, które mają zastosowanie przy obrócę stali konstrukcyjnej. Prędkość tarczy powinna wynosić od 20 do 80 m/s, a temperatura nie powinna przekroczyć 200 stopni Celcjusza. Ziarno elementu szlifierskiego przy szlifowaniu zgrubnym powinna wynosić ok 40, a do wykończenia należy użyć ziarna od 80 do 120 i stosować niskie prędkości rzędu 12-15 m/s.